Gündem: Grev... Sendika ile büyükşehir arasında kıran kırana pazarlık: İlk hamle geldi!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 23 bin çalışanın greve çıkması ve toplu taşımada aksamalar yaşanmasına ilişkin olarak sendika ile başlayan görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Tugay, “Uzlaşana kadar görüşelim, gerekirse masadan kalkmayalım diyerek oturduk” dedi. Başkan Tugay ayrıca Belediye-İş ile yapılan sözleşmeye atıf yaparak ücretlerin zamana yayarak yükseltilmesi ve eşitlenmesi formülünü masaya sunduklarını açıkladı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, grev süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sözcü TV’ ve Halk TV'ye konuşan Başkan Tugay’ın açıklamasından satır başları şöyle:

“1 Ocak’tan bu yana başladı süreç. Verdiğimiz artış olumlu bir artış. Belediyelerin ödediği ortalamanın üzerinde bir artış. Ülkenin durumuna bakıldığında ödemeyi söylediğimiz en düşük rakam asgari ücretin 3 katı… Biz aylık olarak her çalışanın eline geçecek net ücreti telaffuz ediyoruz. Sendikanın açıklaması çıplak maaş, yan ödemelerin dahil olmadığı bir maaş. Giydirilmiş olarak aylık net 59 bin TL teklif ettik. Başka bir şirketimizde benden önceki dönemde yapılan bir zam var. Sendika bu ücretlerin eşitlenmesini istiyor. Oldukça yüksek bir maaş… İşçi sayısını düşündüğümüzde ödeyemeyeceğimiz türden bir rakam olduğunu söyledik. Kabul edilmedi.

ÖDEYEMEYECEĞİMİZ PARAYI VAAT ETMEYİZ
Sıkıntı benzer iş yerinde benzer iş yaparken diğer şirketin çalışanlarının daha önce verilen yüksek artış. Benden önceki dönemde Belediye-İş ile yapılan sözleşme var. Arada bir maaş farkı var. Ben de bu eşitsizlikten rahatsızım ve çözülmesi lazım. Bunu diğer sendikadan rica ettik düzeltilmesi için, olmadılar. Eşitlemeyi biraz zamana yayarak yapmak istiyoruz. Şu anda hali hazırda oldukça ciddi ekonomik sorunlar yaşıyor belediyeler, biz de öyle… Gelirler yetersiz. Hazine ve İller Bankası’nın destekleri giderlere yetmiyor.

Açıkçası şu andaki güncel durumda elimiz dar ve sıkıntılı. Toplu vergi ve SGK ödemeleri yapıyoruz. Onu normalde yapılandırma ile zamana yayılarak alınmasını beklerdik maalesef Ocak ayından bu yana ciddi kesintiler yaptılar. 5 ayda 7 milyar 800 milyon TL ödedik. Çok bonkör davranamıyoruz. Görüşmelerde bu durumu anlatarak zamana yayarak bir düzenlemeyi konuşuyor arkadaşlarımız. Arkadaşlarımız bizim çalışanlarımız, belediyenin durumunun farkındalar. Şu kadar veririz desek onu ödememiz lazım. Ödemeyeceğimiz parayı vaat edemeyiz.

Gece 2:30’a kadar görüşme sürdü. Sabah bir çağrıda da bulundum. Geçtiğimiz hafta genel merkezlerini de ziyaret ettim. Bir çok yerde hizmet durdu, hayatı felç etmedi ama üzüyor bizi. Uzlaşana kadar görüşelim, gerekirse masadan kalkmayalım diyerek oturduk.

HENÜZ UZLAŞI YOK
Henüz bir uzlaşma ve tam bir anlaşmaya ulaşamadık. Görüşme sürüyor. Konuşarak detaylarıyla uzlaşma noktasına varmaya çalışıyoruz.
RAPOR ALMAZSAN 90 BİN LİRA PARA VERİLİYOR YILLIK
‘İşe devam primi’ diye bir prim konmuş. Yani bu ne demek anlamıyoruz. İşe devam zaten zorunlu. Bunun primi olur mu? Olmasın. Rapor almama primi diye bir prim konmuş. Bir anım var mesela… Bir çalışanımızın kolunu alçıdayken çalışırken gördüm, sordum ‘kaza geçirdim’ dedi, neden rapor almadın dediğimde ‘rapor alamam, primden faydalanamam’ dedi. Hasta olan rapor alacak tabi ki. Rapor almayanlar için anlamsız bir prim veriliyordu. Yıllık 90 bin lira civarında bir para. Neredeyse bir maaş kadar.

LOKAVTA İHTİYACIMIZ OLACAĞINI SANMIYORUM
Koca bir şehir İzmir ve dört bir köşesinde hizmetlerin sağlanması lazım. Çözmemiz gerekiyor. Çözülecek mutlaka, sürdürülebilir bir şey değil bu. Anlaşabilmek için elden ne geliyorsa hangi alternatifleri konuşmamız gerekiyorsa konuşacağız. Lokavt var ama bugüne kadar uygulanmadı. Bizim de böyle bir şeye ihtiyacımızın olmadığına inanıyorum. Anlaşacağımıza inanıyorum.

 

cemil tugay sendika grev