Aniden ortaya çıkan kalp çarpıntısı neden olur, nasıl geçer?

Kalbin normalde olduğundan farklı bir şekilde hızlı, yavaş, kuvvetli veya düzensiz atmasına kalp çarpıntısı adı verilir. Sağlıklı bir insan kalbini hissetmez. Kalbinin attığını hisseden kişiler çarpıntıları olduğunu söylerler. Ciddi sağlık sorunlarının göstergesi olarak kabul edilen ve ciddiye alınması gereken kalp çarpıntısı neden olur, nasıl geçer? İşte kalp çarpıntısı nedenleri ve nelerin iyi geldiği ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Aniden ortaya çıkan kalp çarpıntısı neden olur, nasıl geçer?
30 Mayıs 2021 - 09:40

Kalbin hızlı veya kuvvetli atışını izah edecek bir neden bulunduğunda çarpıntı pek önemsenmez. Örneğin, koşarken kalbin hızlandığını ve çarpıntı olduğunu herkes bilir ve telaşlanmaz. Ama oturulan yerde kalbin koşar gibi atması huzursuz eder.

Çarpıntısı olan bir kişinin, çarpıntım var derken doktora tam olarak ne kastettiğini anlatması çok önemlidir. Taşikardi denilen kalbin hızlı atması durumunda, kalp dakikada 100'ün üzerinde atar. Hastalar bunu çarpıntı olarak ifade ederler. Bradikardi adı verilen kalbin yavaş atması durumunda, kalp dakikada 60'dan az atar, bazı hastalar bunu da çarpıntı olarak nitelerler.

Aritmi denilen çarpıntılarda, kalbin düzensiz atımı söz konusudur. Hastalar göğüslerinde bir kuş çırpınıyor ya da göğüs boşluğu içerisinde bir fıçı yuvarlanıyor gibi hissederler. Nabız ölçüldüğünde, kalbin bir kaç atımdan sonra durduğu hissedilir. İnsanı rahatsız etmekle birlikte, çoğu masumdur ve hastaya zarar vermez.

Paroksismal taşikardi, birden başlayan ve birden geçen çarpıntılardır. Bu hastalarda her şeyin iyi olduğu bir anda kalp aniden deli gibi atmaya başlar, çarpıntı bir kaç dakika sürdükten sonra aniden geçer.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum