Başkan Tugay'dan 'Köy Enstitüleri' mesajı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıl dönümü için düzenlenen programa katıldı. Köy Enstitüleri'nin Cumhuriyet dönemi aydınlanma hareketinin temel taşlarından biri olduğunu söyleyen Başkan Tugay, “Köy Enstitüleri dayandıkları Atatürk ilke ve devrimleri sayesinde bugünümüze yol göstermeye devam ediyor” diye konuştu.

Başkan Tugay'dan 'Köy Enstitüleri' mesajı
20 Nisan 2024 - 11:42

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1954 yılında kapatılan Köy Enstitüleri'nin kuruluş yıl dönümünde, o dönemin ruhunu yansıtan bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.  İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) iş birliği ile düzenlediği “84. Yıl Dönümünde Köy Enstitüleri” programı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın açılış konuşmasını yaptığı programa Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, YKKED Genel Başkanı Gökhan Bal, Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve yurttaşlar katıldı.

Kuçuradi'ye onur ödülü
Yoğun katılıma sahne olan programı Başkan Tugay, salondaki merdivene oturarak izledi.  YKKED Mandolin Orkestrası’nın konseriyle başlayan programın sunumunu Şair Tuğrul Keskin yaptı. Türk Felsefeci Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’ye 2024 Aydınlanma Onur Ödülü verildi. Kuçuradi programa video görüntü ile katılarak teşekkür etti.

 

 

“Ulu Önder’in 'kıvılcım olarak' gönderdikleri 'alev' olarak döndü”
Programın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay, bilimsel çağdaş eğitimle, kendine güvenen, üreten, ülkesinin geleceğine ve toplumuna sahip çıkan kuşaklar yaratmayı hedefleyen Köy Enstitüleri'nin temel aldığı Atatürk ilke ve devrimleri sayesinde bugün de değerini koruduğunu söyledi. Köy Enstitüleri'nin Cumhuriyet dönemi aydınlanma hareketinin temel taşlarından biri olduğunu ifade eden Başkan Tugay, “Emperyalizme karşı verilen ve mazlum uluslara örnek olmuş bir Kurtuluş Savaşı’nın ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yeni mücadelenin cehalete karşı yapılması gerektiğini çok iyi biliyordu. Ulu Önder’in yurt dışına 'kıvılcım olarak' gönderdikleri 'alev' olarak dönmüş ve Anadolu’yu aydınlatmaya başlamıştı. O’nun ülke çapında yürüttüğü eğitim ve öğretim seferberliği, aramızdan ayrılmasının ardından bambaşka bir boyuta taşındı. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un öncülüğünde yurdun dört bir yanında açılan enstitüler, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamanın, cumhuriyet öğretmenleri yetiştirmenin yolunu açtılar. Eğitim öğretimin sadece kentlerle sınırlı kalması yerine, yoksul köy çocuklarını bilimle, kültürle, sanatla, sporla tanıştırdılar. O çocuklar geleceğin eğitimcileri olarak Köy Enstitülerinde öğrendiklerini hayatlarıyla bütünleştirdiler ve ellerindeki meşaleyle karanlığa ışık tuttular. Bu topraklara özgü, örnek bir eğitim modeli ortaya çıktı. Cumhuriyetimizin kazanımları köylere dek taşındı; Cumhuriyet bireyleri yetiştirildi” dedi.

“Bugünümüze yol gösteriyorlar”
Başkan Tugay, 84 yıl önce kurulan Köy Enstitüleri'nin kısa bir süre sonra kapatılsa bile  dayandıkları Atatürk ilke ve devrimleri sayesinde bugünümüze yol göstermeye devam ettiğine dikkat çekti. Başkan Tugay, “Ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntılı süreçten kendine güvenmeyle, üretimle, ulus bilinciyle, tasarrufla, dayanışmayla, kısacası bizi biz yapan değerlerle çıkabileceğimizin en açık kanıtı olarak varlıklarını sürdürüyor. Bu bakış açısıyla, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 84’üncü yılını bir kez daha kutluyorum. Büyük bir özveri ve çabayla projeyi hayata geçiren unutulmaz Milli Eğitim Bakanımız Hasan Âli Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç başta olmak üzere, ülkemizin aydınlık geleceği için emek harcayan herkesi rahmetle, minnetle anıyorum. Bu anlamlı etkinliği birlikte düzenlediğimiz Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin değerli yöneticilerine, panelistlerimize de katılımları için ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 2024 Aydınlanma Onur Ödülü’ne değer görülen Sayın İoanna Kuçuradi’yi yürekten kutluyorum” diye konuştu.

Başkan Tugay'a teşekkür
YKKED Genel Başkanı Bal ise dernek olarak yürüttükleri çalışmalardan örnekler verirken Köy Enstitüleri’nin Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki yerine ve önemine değindi. Bal, desteğinden ötürü Başkan Tugay'a teşekkür ederek plaket takdim etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Tugay ayrıca Oğuz Makal tarafından hazırlanan “Gönen Köy Enstitüsü Aydınlığında Annem Öğretmen Zeynep Makal” adlı sergiyi de gezdi.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum