İsveç'in kumarı tutmadı, hem ölümde hem işsizlikte fark attı

Corona virüsü salgınına karşı çok gevşek karantina önlemleri alan ve ekonomisini kapatmayan İsveç te sonuç beklenenin tam tersi oldu. 65 bini aşan vaka ve 5 bin 280 e ulaşan ölüm sayısıyla İsveç, nüfusa oranla salgından en kötü etkilenen ülkeler arasında yer alırken, ekonomide de istediğini alamadı. Danimarka da vaka sayısı 12 bin 675, ölüm sayısı 604 te kaldı. İsveç te […]

İsveç'in kumarı tutmadı, hem ölümde hem işsizlikte fark attı
27 Haziran 2020 - 08:44

Corona virüsü salgınına karşı çok gevşek karantina önlemleri alan ve ekonomisini kapatmayan İsveç te sonuç beklenenin tam tersi oldu. 65 bini aşan vaka ve 5 bin 280 e ulaşan ölüm sayısıyla İsveç, nüfusa oranla salgından en kötü etkilenen ülkeler arasında yer alırken, ekonomide de istediğini alamadı.

Danimarka da vaka sayısı 12 bin 675, ölüm sayısı 604 te kaldı. İsveç te 1 milyon nüfusta ölü sayısı 523, Danimarka da 104 oldu.

TÜKETİCİ GÜVENİ İSVEÇ TE DAHA ÇOK DÜŞTÜ

Araştırma şirketi BCA in Avrupa yatırım baş stratejisti Dhaval Joshi nin çalışmasına göre, katı karantina kuralları uygulayan komşu ülke Danimarka ya kıyasla İsveç te tüketici güveni salgından çok daha ağır bir darbe aldı. Danimarka da tüketici güveninin yükselişi ise İsveç e kıyasla daha hızlı oldu.

Bloomberg, İsveç te nüfusa oranla vaka ve ölüm sayılarının çok daha fazla olmasının, tüketici güveninin İsveç te daha sert düşüşünde etkili olmuş olabileceğine işaret etti.

İki ülkede de işsizlik salgınla birlikte hızla arttı ancak İsveç, ekonomiyi açık tutmanın ve sürü bağışıklığı uygulamanın istihdam anlamında olumlu bir sonucunu alamadı.

Deutsche Bank AG nin ABD eyalatlerini karşılaştırarak yaptığı bir çalışma da, ekonomiyi daha erken yeniden açan ve karantina önlemlerini kaldıran eyaletlerde, vaka sayısı artarken, tüketimde beklenen artışın sağlanamadığını ortaya koyuyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum