Katilin bahanesi! Sevgiliydik…

Kadın cinayeti davalarında, sanıklar genellikle savunmalarında aldatıldıklarını, sevgili ya da eski sevgili olduklarını öne sürüyor. Öğretim üyesi Aylin Sözer’in öldürülmesine ilişkin soruşturmada, şüpheli Kemal Ayyıldız ifadesinde bir dönem ilişki yaşadıklarını iddia etmiş, Aylin Sözer’in ailesi ise bu iddianın doğru olmadığını söylemişti. Kadın cinayeti davalarında karşılaştığımız benzer savunmaları, bu savunmalara neden başvurulduğunu ve öne sürülen ‘sevgiliydik […]

Katilin bahanesi! Sevgiliydik…
04 Ocak 2021 - 15:35

Kadın cinayeti davalarında, sanıklar genellikle savunmalarında aldatıldıklarını, sevgili ya da eski sevgili olduklarını öne sürüyor. Öğretim üyesi Aylin Sözer'in öldürülmesine ilişkin soruşturmada, şüpheli Kemal Ayyıldız ifadesinde bir dönem ilişki yaşadıklarını iddia etmiş, Aylin Sözer'in ailesi ise bu iddianın doğru olmadığını söylemişti. Kadın cinayeti davalarında karşılaştığımız benzer savunmaları, bu savunmalara neden başvurulduğunu ve öne sürülen 'sevgiliydik gibi ifadelerin cezada indirim uygulanmasına etkisi olup olmadığını kadın hakları savunucuları ve hukukçulara sorduk.

'İLİŞKİLERİ YOKSA DA VARMIŞ GİBİ YAPIYORLAR

Avukat Süreyya Kardelen Yarli, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) kasten öldürme fiilinin sevgili ya da eski partner tarafından işlenmiş olmasına yönelik cezayı azaltıcı bir madde bulunmadığını belirtiyor.

Yarli, hukuktaki farklı yargılama pratiklerinden dolayı suçun faillerinin 'haksız tahrik' maddesinden yararlanarak cezada indirim aldıklarını söylüyor.

Yarli, "Bu noktada failler, öldürülen kişi ile arasında bir ilişki olsa da olmasa da her fırsatta bir ilişki varmış gibi deklare etmekte ve bu ilişkiden doğan bir problemden dolayı öldürmek zorunda kaldıkları savunmalarını yapmaktadır" ifadelerini kullanıyor.

ʻʻ

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum