Servisçilerin canına tak etti…

Evine ekmek götüremeyecek hale geldiler!

Servisçilerin canına tak etti…
25 Kasım 2020 - 11:25 - Güncelleme: 25 Kasım 2020 - 11:33
Araçlarının altında ot bitmeye başladığını savunan Bostancı, ‘Şimdi düşünün bütün verginizi yıllık veriyorsunuz, vergi ,sigorta ,MTV,Bağ-Kur ve diğer tüm  ödemelerimiz ile esnafın tamamına yakının kredi borçları işliyor ama buna rağmen siz bu sene kontak bile çevirmemişsiniz. Bazı meslek gruplarına destekler verilmiş olabilir ama altını çizerek söylemek istiyorum servisçi ve kantinci esnafı 10 aydan beri kesinlikle eve ekmek götüremiyor ve duruma bakarsak muhtemelen 2020/ 2021 dönemi  bitti ve Eylül 2021 de yeni dönem başlayacak. Kısaca 1.5 seneden fazla esnaf çalışmamış olacak.
Tüm sektörlerde sıkıntı var  ama dönem dönem diğer sektörler sıkıntı yaşasa da kısmen çalıştılar ve az da olsa üç beş kazandılar. Ancak okulların Eylül 2021’de açılacağını düşünürsek 1.5 seneden fazla çalışmamış olan en fazla mağduriyet yaşayan Servisçi esnafıdır. ’ diye konuştu.
İşsizlik maaşı verilmeli
Bağ-Kur  primlerimiz ,SSK primlerinden daha fazla olmasına rağmen işsizlik maaşından faydalanamıyoruz.
Faizsiz kredi
Üyelerinin  hak ve menfaatlerini korumak için çalıştıklarını ifade eden Bostancı sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Tek hedefimiz üyelerimize daha huzurlu, ferah çalışma ortamı, tüketicilere de konforlu, güvenli ve  kaliteli,  servis taşımacılığı yapılması için gerekenleri yerine getirmek.
Bu sene tüm vergiler ve sigortalarımızın ötelenmesi lazım. Araç değiştiren her üyem borçlu. Zaten hangi meslek kolunda olursa olsun,  borcu olamayan esnafın olmadığını düşünmüyorum.
Yapılandırmanın yerinde olduğunu ancak ödeme sürecinin servisçi esnafına en az bir yıl daha uzatılması gerektiğini ,
Servisçilerin beklentisi, can suyu niteliğinde 20 bin liraya kadar hibe desteği ve minimum 100 bin lira limitli, bir yıl ödemesiz uzun vadeli faizsiz kredilerin verilmesidir. Şimdi birlik beraberlik zamanı. Sesimize kulak versinler, destek olsunlar, biz fedakarlık yapıyoruz, yapmaya da hazırız’ dedi.
Kademeli çalışma dönemine geçilmeli
Çalışma / mesai başlama saatlerin bir an önce kademeli olmasının gerektiğini ,    her şeyin başı sağlık olduğunu söyleyen Bostancı; mesai başlama ve bitiş saatlerinin kademeli olması ile;
a)            Pik saatlerinde trafik yoğunluğu yaşanmayacak,
b)           Seyahat süresi en az yarı yarıya azalacak,
c)            Servis aracı ve trafikte yoğunluk azalacağından tüm araçlar trafikte daha az kalacağından;
C.1) akaryakıt az yakılacak/ akaryakıt tasarrufu
C.2) egzozdan çıkan çevreye daha az gaz yayılacak/ emisyon azalacak,
      d) Servisçi esnafı ikinci iş yapabilme imkanına sahip olacak ve ayrıca tüm paydaşlar daha kazançlı duruma gelecek.
 Bu zor koşullarda bir de kamera ve mesleki yeterlilik belgesi istendi. Üyelerimiz zaten  MYB yazan SCR belgesine sahip. Biz destek beklerken karşımıza olmadık masraflar çıkartılıyor. Bunlara araç yaşı, Rehber personelde yaş ve eğitim durumu, kamera, üç noktalı emniyet kemeri, koltuk sensörü ile birkaç hususun kısaca Okul Servis Araçları Yönetmeliğinin baştan aşağı tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Yukarıda başlıklar şeklinde ifade ettiğim hususları TBMM  dahil her platformda anlatım yalnızca benim değil tüm servis araçları oda başkanlarım anlattı ve anlatmaya devam ediyoruz.

Korsan Taşımacılık / Mobil Ekip Kurulmalı
Korsan taşımacılık yalnız ilimizde değil Türkiye genelinde en büyük sorun, bunlar emek hırsızları. Korsan taşımacılık tüm ülkenin sorunu olduğu için İçişleri bakanımız Sayın Süleyman SOYLU imzalı bildirimde belirtildiği gibi ilgili meslek odalarının bulunduğu komisyon / biran önce kurulmalıdır.
     
S Plaka ihtiyacı yok
Yaşanan zor süreçte S plakası ihalesi çalışmalarının da durumu daha kötüleştirdiğini kaydeden başkan Bostancı, ‘Çalışamadığımız için yaşadığımız sıkıntıları aktarmak için Ankara’da Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Apaydın’ın başkanlığında bakanlıklara gittik. Bir sonuç elde edemediğimiz gibi, şimdi bir de İzmir’de S plakaya ihtiyaç olduğu gibi çalışmalar yapıldı.4 bin adet öğrenci taşımacılığı yapan araçlar boş dururken, iş bulamazken hangi gerekçeye dayandığını anlayamadığımız S plakası ihalesi önümüze çıktı. Gerçekten ihtiyaç varsa, 4 bin aracımız yatıyor, o ihtiyacı biz karşılayalım, bizi yönlendirin.
 Bu durumu her platformda anlattık, Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e ulaşmaya çalıştık. Değerli başkanımızın hak hukuk çerçevesinde bu konuyu tekrar değerlendireceğini umuyorduk, olmadı  400 adet S plaka ihalesi yapıldı.  İhalede 301 kişi almaya hak kazandı , fakat alan kişi şu an itibari ile 290 civarında  bu da gösterdi ki ihtiyaç iddiasının gerçekte olmadığı ve iptal konusunda haklı olduğumuza inanıyoruz.
Bu sebeple oda olarak ihalenin iptal edilmesi için hukuki müracaatımızı yaptık, hukukun kararını bekliyoruz.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum