SİGARA SATIŞINDA YENİ DÖNEM!

BAKAN MEMİŞOĞLU DUYURDU: KİMLİK GÖSTERMEDEN SİGARA ALINAMAYACAK

SİGARA SATIŞINDA YENİ DÖNEM!
10 Ekim 2026 - 16:22 - Güncelleme: 10 Ekim 2026 - 16:29
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sigarayla mücadelede yeni bir dönemin kapısını aralayacak düzenlemenin ayrıntılarını açıkladı. Meclis'e sunulması beklenen yeni düzenlemeyle sigara satışında kimlik kontrolü yapılması, 18 yaş altına satış yasağının daha etkin uygulanması ve sigara kullanım alanlarının yeniden belirlenmesi hedefleniyor.

Türkiye'de sigara kullanımıyla mücadelede önemli bir adım daha atılmaya hazırlanılıyor. İnsan sağlığını tehdit eden ve her yıl dünya genelinde milyonlarca insanın yaşamını kaybetmesine neden olan tütün ürünlerine karşı Sağlık Bakanlığı yeni tedbirleri gündemine aldı.



Sigaranın yalnızca insan sağlığına değil, aile bütçesine ve ülke ekonomisine de ciddi zararlar verdiğine dikkat çekilirken, özellikle çocukların ve gençlerin tütün ürünlerinden korunması için mevcut uygulamaların daha da sıkılaştırılması planlanıyor.

BAKAN MEMİŞOĞLU İZMİR'DEN DUYURDU

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, İzmir'in Urla ilçesindeki Karantina Adası'nda gerçekleştirilen TRT Haber özel yayınında, sağlık alanında yürütülen çalışmaların yanı sıra sigarayla mücadelede atılacak yeni adımlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Hazırlıkları devam eden düzenlemenin kısa süre içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacağını belirten Bakan Memişoğlu, sigara satışından kullanım alanlarına kadar birçok konuda yeni kurallar getirileceğini ifade etti.



SİGARA ALIRKEN KİMLİK GÖSTERME DÖNEMİ BAŞLIYOR

Yeni düzenlemenin en dikkat çekici başlıklarından biri sigara satışlarında kimlik kontrolünün zorunlu hale getirilmesi olacak.

Mevcut mevzuata göre 18 yaşından küçüklere sigara satışı zaten yasak. Ancak Bakanlık, bu yasağın daha etkin uygulanabilmesi için satış sırasında alıcının yaşının kimlik üzerinden doğrulanmasını hedefliyor.

Bakan Memişoğlu, konuya ilişkin açıklamasında, sigara satın almak isteyen kişilerin T.C. kimlik bilgilerini veya kimlik belgelerini ibraz etmesini sağlayacak bir sistem üzerinde çalışıldığını belirtti.

Bu uygulamayla özellikle çocuklara ve gençlere yönelik yasa dışı sigara satışlarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

"SİGARAYI GÖRÜNÜR OLMAKTAN ÇIKARMAK İSTİYORUZ"

Sigara kullanımının toplumda sıradan ve normal bir davranış gibi algılanmasının önüne geçmek istediklerini vurgulayan Bakan Memişoğlu, hazırlanan düzenlemenin temel hedeflerinden birinin de bu algıyı değiştirmek olduğunu söyledi.

Memişoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Esas kanunumuzun hazırlığındaki en temel husus sigaranın görünürlüğü ve doğal, normal bir şeymiş algısını ortadan kaldırmak. Onun için sigarayı görünür olmaktan çıkartmak istiyoruz."

Bakanlık, bu kapsamda sigaranın özellikle çocukların ve gençlerin yoğun olarak bulunduğu alanlarda daha az görünür hale getirilmesini hedefliyor.

OKULLARDA VE SPOR ALANLARINDA YENİ KISITLAMALAR

Hazırlanan düzenlemede okullar, spor alanları ve toplumun ortak kullanımına açık bazı bölgelerde sigara kullanımına yönelik kısıtlamaların artırılması da gündemde.

Özellikle çocukların bulunduğu ortamlarda sigara kullanımının görünürlüğünü azaltmak isteyen Bakanlık, tütün ürünlerinin günlük yaşamın doğal bir parçası gibi algılanmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.

Yeni tedbirlerle hem sigara kullanmayanların korunması hem de gençlerin sigaraya başlama riskinin azaltılması hedefleniyor.

KAFE VE RESTORANLARDA SİGARA KURALLARI YENİDEN BELİRLENECEK

Düzenlemenin bir diğer önemli başlığı ise kafe ve restoranlardaki sigara kullanım alanları olacak.

Bakan Memişoğlu, mevcut uygulamalarda bazı alanların açık mı yoksa kapalı mı sayılacağı konusunda belirsizlikler yaşandığını belirterek bu durumun giderileceğini açıkladı.

Özellikle sigara içilen ve içilmeyen bölümlerin ayrımının daha net yapılması planlanıyor.



Memişoğlu, sigara içmeyen vatandaşların zaman zaman daha dezavantajlı alanlarda oturmak zorunda kaldığına dikkat çekerek, bu durumun da yeni düzenlemeyle ele alınacağını söyledi.

18 YAŞ ALTINA SATIŞ YASAĞI DAHA SIKI DENETLENECEK

Yeni kimlik kontrolü uygulamasının temel amaçlarından biri, 18 yaşından küçüklere sigara satışının önlenmesi olacak.

Bakan Memişoğlu, yaş doğrulama uygulamasının dünyanın farklı ülkelerinde de bulunduğunu hatırlatarak Türkiye'de de benzer bir denetim mekanizmasının hayata geçirilmesini istediklerini ifade etti.

Böylece sigara satışı sırasında alıcının yaşının doğrulanması ve mevcut yasağın daha etkili uygulanması amaçlanıyor.



GÖZLER MECLİS'E ÇEVRİLDİ

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlıkları sürdürülen düzenlemenin önümüzdeki süreçte TBMM gündemine gelmesi bekleniyor.

Kimlik kontrolünün nasıl yapılacağı, satış noktalarında hangi yükümlülüklerin uygulanacağı ve kafe ile restoranlardaki yeni kuralların kapsamı, yasal düzenlemenin tamamlanmasıyla netlik kazanacak.

Yeni düzenleme henüz yürürlüğe girmiş değil. Ancak Bakan Memişoğlu'nun açıklamaları, Türkiye'de sigarayla mücadelede hem satış hem de kullanım alanları bakımından daha sıkı bir döneme geçilmesinin hedeflendiğini ortaya koyuyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum